PWO - Snabbkurs

PWO eller Pre workouts är ett typ av kosttillskott som ska tas/konsumeras innan atletiska aktiviteter som t.ex. simma, åka skidor eller gå på gymmet. Förmodligen så har du redan någon typ av uppfattning kring PWO-produkter.

Vanligtvis hör man om PWO på följande sätt:

  1. Dina polare pratade om någon PWO som gav dom årets bästa gympass.
  2. Något butiksbiträde i en kosttillskottsbutik insisterar på att du måste använda PWO.
  3. Du letar efter nya sätt att införskaffa mer energi före träningspassen och har nu snubblat över “konceptet” PWO.

Så vad gör en PWO?

PWO kosttillskott ökar din prestation med hjälp av diverse ingredienser och näringsämnen. Detta kan t.ex. vara vitaminer, mineraler, örter vars specifika och unika blandning kan leda till förbättrad prestation och uthållighet. Generellt så brukar en PWO påverka några eller alla dessa områden: styrka, energi, kondition och muskelbygge. Jag kommer att gå igenom hur PWO lyckas påverka dessa områden längre ner i texten. Det är också viktigt att poängtera att det finns en hel del olika sorters PWO på den svenska marknaden. Det kan vara allt från en fettförbrännare till muskelbyggare med olika stimulansnivåer. Det är också viktigt att förstå att inte är ett måste vid träning även om försäljare försöker få dig att tro det, PWO-produkter är helt enkelt en smaksak.

Självklart finns det människor som tar PWO dagligen och anser att det är en extremt viktig del i deras träning; men vi har även sett hur personer når samma fysiska form utan använda sig av PWO. Hela debatten om PWO fungerar eller inte handlar egentligen om hur olika människor reagerar på centralstimulerande preparat som t.ex. koffein.

Hur kan PWO öka min styrka?

Oftast är en av dom stora fördelarna med en bra PWO är förmågan att öka din styrka, dvs hur mycket du orkar lyfta. Detta görs med hjälp av en del vanliga mekanismer som reagerar på följande ingredienser:

Kreatin

Kreatin är en välkänd muskelökare som finns i de flesta PWO produkterna på den svenska marknaden. Strukturen på kreatinets molekyl är extremt lik ATP, energi-molekylen som alla våra celler använder. Att styrkan ökar med hjälp av kreatin är ett resultat av att du helt enkelt tillför mer energi till musklerna. Detta gör även så att din uthållighet ökar, speciellt när det är slut på syre i musklerna som i sin tur “segar ner” din kropps naturliga förmåga att producera ATP.

Koffein

Ja, koffein har faktiskt en förmåga att öka din styrka! Du vet säkert redan att koffein förbättrar ditt mentala fokus, energinivå och uthållighet. Koffein har dessutom bevisats reducera känslan av “möda & besvär” när du styrketränar. Så med rätt mängd koffein i ditt system kommer du kunna pusha dig själv hårdare och lyfta tyngre med mindre “besvär”.

Kväveoxid

Kväveoxid hjälper till att öka vårt blodflöde genom att bidra till vidgningen av våra blodkärl, och genom det även till syreupptagningen och prestationsförmågan. Och när du orkar du träna hårdare, kommer resultaten snabbare.

Beta-Alanin

Om du vid något tillfälle tagit en PWO och du sedan känt hur det kliar i kroppen eller blir alldeles varm så har du säkerligen fått i dig Beta-alanin. Beta-alanine reducerar mjölksyraansamlingar i musklerna under träning och ökar därigenom uthålligheten.

Det finns många näringsämnen och ingredienser i PWO-produkter som gör att du blir starkare, men ovanstående är dom vanligaste. I de kommande styckena undersöker vi hur PWO kan stimulera muskeltillväxten, energi och fettmetabolismen.

Hur kan PWO öka min muskelmassa?

Det vanligaste och mest självklara sättet en PWO hjälper dig att öka din muskelmassa är att ge dig en ökad styrka som leder till tyngre vikter och som i sin tur leder till större muskler. Om du har mer energi på gymmet så kommer du dessutom gymma längre och hårdare som i sin tur leder till ökad muskelmassa.

Det finns en del kosttillskott som innehåller specifika ämnen som ökar muskeltillväxten. Följande ämnen i PWO produkter hjälper professionella bodybuilders att bygga mer muskelmassa:

Aminosyror

För att bygga muskler behöver din kropp aminosyror. Aminosyror fungerar som byggstenar för dina muskler och är vitala för att bygga minsta lilla muskel i kroppen. Därför kan det vara en bra ide att tillföra extra aminosyror som kroppen kan använda sig av före, under och efter ett tufft gympass. Men precis som med PWO-produkter så är alla aminosyror olika med det finns en del stjärnspelare som man bör känna till. L-leucine är kanske den “effektivaste” aminosyran och spelar en viktig roll när det kommer till att bygga stora och starka muskler.

Hur kan PWO öka min energinivå?

Den ursprungliga grundtanken med PWO-produkter var att ge bodybuilders mer energi på gymmet. Till en början så drack många kaffe innan gymmet, men det förändrades snabbt när energitillskottsbranschen exploderade. Forskning banade nya vägar för PWO-produkter som visade sig vara effektivare än vanligt kaffe. Dessutom var dessa nya PWO-produkter framtagna på ett säkrare sätt och fokuserade även på muskeluppbyggnad och fettförbränning. Nedan listar jag en del ämnen som diverse PWO-produkter innehåller för att öka din energi innan gymmet:

Koffein

Ja, koffein finns i nästan alla PWO produkter på marknaden som inte är “stimulansfria”. Det är inte mycket som slår gamle koffein och många kosttillskott kombinerar koffein med andra centralstimulerande ämnen för att uppnå en längre och starkare effekt.

Synefrin

Det är skalet hos omogna pomeransfrukter som innehåller synefrin och vanligtvis används frukten från trädet Citrus Aurantium. Synefrin uppnår liknande effekt som koffein fast får en att känna sig mindre ängslig.

När det kommer till energikomponenter finns det extremt många olika sorter i PWO produkter, så pass många att jag inte kan lista dom hör. Nästan alla tillverkare har sina egna “hemliga” recept på olika centralstimulerande ämnen. Det är viktigt att påpeka att en del PWO produkter har extremt höga mängder med centralstimulerande ämnen. Med det sagt så är det viktigt att du själv avgör vilken PWO som passar dig bäst. Jag rekommenderar heller inte att leka Allan Ballan och dra i sig mer PWO en rekommenderad dos, det kan bli sjukt jobbigt. Om du känner att din PWO inte längre har någon effekt, vänta istället en månad till din kropp har lugnat ner sig. Från mig på top10pwo.n.nu, lycka till!